Lithium accu’s

Accu’s

Lithium accu’s

Lithium accu

Lithium accu’s zijn er in vele soorten en maten. Bepaalde accu’s hebben een batterij monitor systeem ingebouwd bij andere moet deze apart gemonteerd worden. Deze accu’s zijn lichter in gewicht en kunnen meer energie met zich meedragen. Lithium batterijen hebben een hoge energiedichtheid. Het laden gaat snel en zonder verliezen. maar ook het ontladen van een lithium batterij kan snel gaan. Daarom is het belangrijk de laad en de ontlaad systemen zoals acculaders en omvormers of een ander DC system goed en op de juiste manier en instellingen aan te sluiten. Ook in de camper is een lithium accu zeer geschikt dit omdat ze makkelijk opladen dus snel weer een volle lithium accu en omdat ze niet zwaar in gewicht zijn geen problemen met het overladen van de camper. De meeste lithium accu zijn vrij eenvoudig in te passen in het systeem van uw boot of camper maar soms zijn er aanpassingen nodig om bijvoorbeeld de lithium accu op een goede manier op te laden. Hager Service en Techniek heeft ervaring met verschillende systemen voor zowel boot, camper en tiny houses of woonschepen.

Hager Service en Techniek heeft lithium systemen van Victron, Whisper power, Mastervolt en Centurion. Wij adviseren u graag de te gebruiken accu en systemen.

Hoe zit een lithium accu in elkaar

Een lithium batterij bestaat uit lithium cellen en een Batterij monitor systeem (BMS) die de lithium accu in de gaten houd. Afhankelijk van het aantal cellen en de BMS kan de lithium accu 12v of 24v zijn systemen met hogere voltages zijn ook mogelijk. Je hebt accu’s met ingebouwde BMS en zonder BMS. Je kan niet elke lithium batterij zomaar gaan opladen dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. 

Levensduur van een Lithium accu

De levensduur van een lithium accu is langer dan die van een loodzuur batterij. Waar een loodzuur batterij een 300 cycli kan doen doet een lithium 3000 cycli. Echter de levensduur hangt wel af van het systeem dat bijvoorbeeld de lithium accu oplaad. Bij een te hoog voltage gaat het membraam in de lithium accu bol staan die verkort de levensduur en kan eventueel bij te veel stress brand veroorzaken. Een lithium accu is veilig maar er moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden.

Welke lithium accu

Welke lithium accu met systeem uw nodig heeft is afhankelijk van uw wensen. Wij kunnen u adviseren hierin.

Vrijblijvende offerte

Lithium accu’s